Το πρόβλημα Σπινόζα, Irvin D. Yalom

Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ένας καταθλιπτικός τυχοδιώκτης που αναζητά ένα σπίτι και μία πατρίδα, έρχεται σε νεαρή ηλικία σε επαφή με το έργο του Σπινόζα, το οποίο θα επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή του. Παράλληλα, επηρεασμένος από ένα βιβλίο του Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλαιν, αναπτύσσει αντισημιτικές στάσεις και ιδέες και αργότερα εντάσσεται στο κόμμα του Χίτλερ.
Ο Φρήντριχ Πφίστερ, οικογενειακός φίλος και ψυχίατρος, επίσης μεγάλος θαυμαστής του Σπινόζα, θα τον βοηθήσει καταρχήν να κατανοήσει το έργο του μεγάλου φιλόσοφου και έπειτα να βρει το πραγματικό νόημα στη ζωή του.
Η φιλοσοφία του Σπινόζα, η άνοδος του κόμματος του Χίτλερ και η ψυχοθεραπεία μπλέκονται έντεχνα και δημιουργούν το εξαιρετικό μυθιστόρημα του ψυχίατρου και μυθιστοριογράφου Irvin Yalom. Για τους φίλους της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας και όχι μόνο.
δρ Φρήντριχ Πφίστερ: “Λοιπόν, στο 4ο Μέρος της Ηθικής -στην ενότητα για το πώς να υπερβεί κανείς τα δεσμά του πάθους- υπάρχει μία φράση που με εντυπωσίασε. Ο Σπινόζα λέει ότι η λογική δεν μπορεί να νικήσει το πάθος και ότι πρέπει να μετατρέψει κανείς τη λογική σε πάθος.”

Για περισσότερες πληροφορίες εδω

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s